/

SXSW: Future of Advertising

Het Japanse Hakuhodo i-studio – het grootste interactive bureau van Japan -maakt voor een groot deel van zijn klanten protoypes van nieuwe technologie of nieuwe toepassingen om extra impact te genereren bij de doelgroep. Prototyping bij Hakuhodo gaat uit van het principe: “Er is een probleem, we gaan prototypen om tot een oplossing te komen, en hebben in dat proces een product of dienst ontwikkeld die breder ingezet kan worden” Dit principe zetten zij in om hun klanten te helpen hun boodschap naar het publiek te brengen.

Resultaat: het publiek smult ervan. De boodschap van Hakuhodo is dat je in deze tijd een stapje verder moet gaan in advertising. Puur een boodschap streamen op de massamedia is niet meer genoeg: Met interactive toepassingen, gebuirk makend van Internet of Things creëer je een grotere impact, en beklijft de boodschap beter.

In deze sessie presenteren ze vijf cases om dit te illustreren [klik de links voor video’s van de prototypes]:

Prechat
Veel Japanse ouders hebben moeite met begrijpen van hun peuters. Waar we in Nederland een boek kopen of een cursus volgen, zoeken Japanners de oplossing in technologie. Zo ontwikklelde Hakuhodo een speaker in de vorm van een knoop, die op een knuffel kan worden bevestigd en die door een app kan worden aangestuurd. Ouders tikken in een mobile app een bericht, dat door de knuffelbeer wordt uitgesproken. Gevolg: het contact met hun peuter werd een stuk beter, omdat de kleuters makkelijker praten in hun eigen belevingswereld.

Swimming sushi
Na de tsunami in 2011 en de ramp met de kernreactor als gevolg, nam de consumptie van vis snel af. Het publiek was bang voor radio-actieve straling. Hakuhodo ontwikkelde een augmented reality toepassing, waarbij bezoekers van een sushi-restaurant werden onderwezen in de gezonde eigenschappen van het eten van vis, en het biologische proces waarin vis zich ontwikkeld. Door dit bewustwordingsproces kreeg men weer vertrouwen in de consumptie van vis, en werd de angst weggenomen. De vissers in Ishinomaki kregen langzaam aan hun omzet weer op orde.

Dig-Log
Aomori is de plek waar de zwaarste sneeuwval in de wereld plaatsvind. Vijf meter sneeuw is normaal daar. Dat betekent dat sneeuwruimen een belangrijk onderdeel van het leven in die omgeving is, maar niet iedereen heeft daar zin in. Zeker de jeugd niet. Hakuhodo ontwikkelde een Internet of Things-device, dat aan de sneeuwschep geklikt kan worden. Dit device – de Dig-Log – registreert alle schepbewegingen, de hoeveelheid verplaatste sneeuw en de verbrande calorieën. Sneeuwscheppen wordt zo een game, waarbij je badges kon winnen. Deze gamification van sneeuwschuiven zorgde voor een enorme social mediahypoe, waarbij de verrichtingen in de sneeuw enthousiast werden gedeeld: “Deze hoeveelheid sneeuw heb ik bij mijn grootmoeder weggescxhept.”

Safety Selfie
In Azië deed slechts 25% een gordel om in de auto. Omdat het verkeer in Azië niet minder gevaarlijk is dan in de rest van de wereld, was dit een algemeen maatschappelijk probleem. Hakuhodo ontwikkelde een app, in samenwerking met machine learning experts van de universiteit, waarmee je pas een selfie kon maken als je je gordel om had. Vervolgens kun je er nog een Snapchat-achtige graphic op plakken, en een hype was geboren. Met succes: inmiddels rijdtr 70% met een gordel om.

Talkable vegetables
Om de connectie van steeds meer stadsmensen met de agrarische sector te vergroten, ontwikkelde Haikudo een protoype van een speaker, die in de groentebakken werd geplaatst. Zodra een klant een broccoli of een tomaat oppakt, begint de groente te praten met de stem van de teler. De bewustwording bij de consument van waar hun eten vandaan komt groeide en de omzet groeide navenant in de testwinkels met 250%